stewia

Stewia – dużo osób o niej mówi, ale co to dokładnie jest??

Nie od dziś wiadomo, że biały cukier nam szkodzi. Co w takim razie można stosować zamiast niego, by nadal cieszyć się słodkim smakiem, a nie bać się o swoje zdrowie?

Rozwiązanie daje nam natura – stewia – naturalny słodzik. Stewia to roślina, która pochodzi z Paragwaju i co ciekawe jest tam od setek lat używana jako słodzik. Wiedzieliście, że jest ona nawet 200 razy słodsza od sacharozy, a nie ma ani jednej małej, okropnej kalorii? Nie? ;) No to teraz już wiecie. Może być śmiało stosowana przez diabetyków, osoby chorujące na fenyloketonurię i dbające o linię. Ciekawe jest również, że nie powoduje próchnicy, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Stewia doskonale rozpuszcza się w wodzie i alkoholach, więc śmiało możemy dodawać ją do kawy, herbaty lub drinków. Co więcej, można ją stosować do wypieków ze względu na odporność na wysoką temperaturę (do 200 st. ) – huuuuura !! Nie stwierdzono żadnych efektów ubocznych podczas jej stosowania. Można ją kupić w postaci tabletek, liści lub proszku. Jest ona łatwo dostępna zarówno w dobrze zaopatrzonych sklepach jak i w internecie. Ja kupiłąm stewię w proszku w supermarkecie za około 14 zł za 150 gram. Nie jest to tanio, bo kilogram stewii kosztuje około 97 zł, ale jedna jej łyżeczka to jak trzy normalnego cukru, więc dla osoby takiej jak ja, która używa cukru sporadycznie – nie piękę dużo, herbaty nie słodzę, to takie jedno opakowanie wystarcza na długo.

Polecam!

stewia

Rys 1. Źródło: http://www.futuregardens.pl/stewia-nasiona-0-01g.html