Niby blog o stomatologii, a tu nagle taki post o otrębach 🙂 zakładka "Zdrowa kuchnia" jest, więc piszę… Obiecuję, że aspekt "zębowy" nie zostanie w tym poście pominięty.
Otręby są jednym z najbogatszych źródeł błonnika pokarmowego. Wiadomo co błonnik w naszym organizmie robi: działa jak szczotka w naszych jelitach 🙂 Ponadto otręby polecane są osobom odchudzającym się, mającym problemy z zaparciami, hemoroidami. Otręby ponadto zawierają wiele witamin i składników mineralnych:
- fosfor
- magnez
- żelazo
- cynk
- witaminy z grupy B
Aspekt zębowy jest! FOSFOR – dla zdrowych kości i zębów 🙂
Jaka ilość otrąb dziennie jest zalecana?
Wystarczy ok 3-4 łyżek otrąb dziennie. Nie zaleca się stosowania ich do każdego posiłku, ponieważ niektóre badania wskazują na zaburzone wchłanianie wapnia i żelaza podczas stosowania otrąb w dużych ilościach. Wiadomo, wszystko z umiarem 🙂 Ponadto otręby wchłaniają wodę, więc należy jej trochę więcej pić.
Ciekawe przepisy z otrębami, które bardzo często stosuję:
-
pyszne i zdrowe musli na śniadanie:
3-4 łyżki otrąb najlepiej mieszanych (owsianych, pszennych i żytnich), siemie lniane (ją lubię tę niezmielone), garść rodzynek, ok. pół łyżeczki stewii lub ksylitolu do posłodzenia, jogurt naturalny, owoc np. jabłko, mandarynka, banan
-
omlet z otrębami:
1 jajko, 4 łyżki otrąb, 2 łyżki siemienia lnianego i 1 łyżka słonecznika, sól i pieprz do smaku. Omlet możecie jest na słodko z dżemem albo z dodatkiem wędliny, warzyw np. papryka, szczypiorek, pomidor. Do smaku można dodać pół łyżeczki koncentratu pomidorowego.
-
kotlety gryczane:
szklanka kaszy gryczanej, 2 jajka, otręby owsiane dodajemy zamiast bułki tartej, aby zagęścić naszą masę, uduszone pieczarki, papryka, przyprawy. Można je smażyć albo tak jak ja robie piec w piekarniku (nie dodajemy tłuszczu)
-
papryka faszerowana:
papryka, mięso mielone najlepiej indycze, natka pietruszki, otręby owsiane, pomidory krojone z puszki lub kilka świeżych do zrobienia sosu, czosnek, przyprawy. Paprykę wydrążyć, odciąć spód tak, żeby papryka ładnie stała, mięso podsmażamy bez tłuszczu, przyprawiamy, w misce dodajemy do mięsa otręby i natkę pietruszki, faszerujemy paprykę. Sos pomidorowy: pomidory podsmażamy, dodajemy czosnek i przyprawy: oregano, bazylię i troszkę cukru. Nafaszerowaną paprykę wkładamy do garnka, w którym na dno nalewamy trochę wody i tak dusimy pod przykryciem przez ok 30-40 minut.
Otręby możecie też zmielić i stosować jak mąkę. Zdrowa, mniej kaloryczna i fajna alternatywa dla mąki 🙂
fot. niam.pl/pl/produkty/3850-otreby_zytnie