źródło: www.stom.com.pl

Co może przebarwiać zęby?

Piękny, biały i zdrowy uśmiech to nasza wizytówka. Chcemy się cieszyć nim jak najdłużej. Jednakże codzienność wygląda nieco inaczej. Dieta, zła higiena jamy ustnej i czynniki wewnętrzne mogą sprzyjać gromadzeniu się osadu na zębach.

Do czynników wewnętrznych zaliczamy:

  • zaburzenia metabolizmu
  • wszelkie niedobory składników odżywczych

Czynniki zewnętrzne to:

  • kamień nazębny, którego porowata struktura chłonie barwiniki
  • mechaniczne urazy zębów
  • tytoń w każdej postaci: papierosów, fajki – bardzo ciężki do usunięcia osad
  • leki zawierające żelazo
  • kwaśne pokarmy i napoje, które uszkadzając powierzchnię szkliwa, powodują, że staje się ono bardziej podatne na osadzanie się barwników
  • stosowane zbyt długo płukanki z chlorheksydyną

Do produktów, które najczęściej przebarwiają zęby zaliczamy:

  • kawę
  • herbatę
  • czerwone wino
  • sosy pomidorowe, curry
  • soki z owoców jagodowych
  • napoje izotoniczne – zawierają dużą ilość kwasów – lepsza WODA ;)
  • Coca – Cola
  • barwiące słodycze: landrynki, lizaki, gumy do żucia

Co robić by nie dopuścić do odkładania się osadu?

  • zmniejszyć w diecie podaż produktów barwiących
  • unikać produktów zawierających kwasy
  • po spożyciu niezalecanych produktów i dań wypłuczcie usta wodą ; zęby możecie myć dopiero po minimum 30 minutach, dlatego że od razu po jedzeniu ph robi się kwaśne na skutek działania bakterii, więc użycie od razu szczotki z pastą byłoby za bardzo abrazyjne dla szkliwa zębów
  • stosujcie pasty wybielające na bazie delikatnych składników ściernych np. Blanx Anty-Osad
  • unikajcie past o dużej ścieralności
  • regularnie wykonujcie profesjonalne czyszczenie zębów z polerowaniem