Jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z liści drzewa brzozowego. Kojena zdrowa alternatywa dla cukru białego.
- Ma słodki smak, ale na tym jego podobieństwo do tradycyjnego białego cukru się kończy.
- Ma on w przeciwieństwie do zwykłego cukru odczyn zasadowy, a nie kwasowy. Dzięki temu wykazuje właściwości bakteriobójcze.
- Wyrównuje równowagę kwasowo-zasadową, co wpływa na zahamowanie rozwoju np. grzybicy.
- Indeks glikemiczny ksylitolu jest czternastokrotnie niższy niż tradycyjnego cukru, dzięki czemu jest mniej kaloryczny i nie podnosi tak drastycznie poziomu cukry we krwi po jedzeniu. Doskonałe rozwiązanie dla diabetyków i osób dbających o linię.
- Ponadto wpływa na mineralizację kości ułatwiając przyswajanie wapnia.
- Wzmacnia układ immunologiczny.
- Przeciwdziała powstawaniu próchnicy zębów, wzmacnia dziąsła i zapobiega przykremu zapachowi z ust.
Ksylitol dostępny jest na rynku w formie drażetek, gum do żucia, lizaków, landrynek lub jako kryształki służące do słodzenia napojów, pokarmów. Uważajcie jednak na podróbki z Chin. Mało one mają wspólnego z cukrem brzozowym. Taki podrobiony ksylitol produkowany jest z kukurydzy genetycznie modyfikowanej. Warto sprawdzić pochodzenie produktów zanim się go kupi.
Rys 1. Źródło: http://blog.naturalnaspizarnia.pl/426/