Czerwone wino nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Czerwone wino nie tylko smaczne, ale i zdrowe

O korzystnych właściwościach czerwonego wina wszyscy wiemy: dobre na trawienie, zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Oczywiście pitego w rozsądnych ilościach ;)

Ale czy wiecie, że czerwone wino zmniejsza ryzyko próchnicy i wspomaga leczenie stanów zaplanych dziąseł??

Dzięki zawartosći proantocyjanów bakterie tracą zdolność przyczepiania do powierzchni zębów, co skutkuje mniejszą ilością biofilmu bakteryjnego, a więc ryzyko próchnicy maleje.

Ponadto w składzie czerwonego wina są polifenole, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Polifenole możemy znaleźć w warzywach i owocach. Polifenolem znajdującym się w czerwonym winie jest resveratrol. W powstawaniu stanów zapalnych dziąseł duży udział mają wolne rodniki, których obecność aktywowana jest przez nasz układ odpornościowy w odpowiedzi na obecność bakterii. Związki te uszkadzają delikatną tkankę dziąseł. Naukowcy z Kanady zaobserwowali, że polifenole obecne w czerwonym winie nie tylko neutralizują wolne rodniki, ale również nie dopuszczają do ich powstawania w makrofagach.

U mnie w lodówce chłodzi się już czerwone półwytrawne winko – wieczorny seans filmowy czas zacząć…oczywiście jak latorośl pójdzie spać ;)

Na zdrowie!!!

K.